Sunday, December 10, 2023
Rozë Magazina

A e dini se cila është ora më e saktë në botë? Disa fakte interesante për kohën që ndoshta nuk i keni ditur

52views

Ekzistojnë disa fakte interesante për kohën që ndoshta nuk i keni ditur. Një nga gjërat më të çuditshme është se secili prej nesh jeton rreth 80 milisekonda në të kaluarën, sepse truri i njeriut nuk i përjeton ngjarjet aktuale deri në një fraksion sekonde pasi ato të ndodhin.

Ora më e saktë në botë

Shkencëtarët e matin kohën me orë atomike. Ora më e saktë ndodhet aktualisht në Institutin Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë, në Universitetin e Kolorados (SHBA) në laboratorin e Yun Ye dhe mat kohën bazuar në dridhjet e atomeve të ceziumit. Edhe në 300 milionë vjet, ai nuk do të humbasë asnjë sekondë.

Zgjerimi i kohës gravitacionale

Graviteti ndikon në rrjedhën e kohës. Testet e teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit tregojnë se sa më afër të jetë një vëzhgues me një burim graviteti, siç është Toka, aq më ngadalë rrjedh koha. Sinkronizimi i orëve atomike në lartësi të ndryshme në të vërtetë tregon kohë të ndryshme.

Jeta në të kaluarën

Sipas neurologut David Eagleman, secili prej nesh jeton rreth 80 milisekonda në të kaluarën. Gjegjësisht, truri i njeriut nuk i përjeton ngjarjet aktuale deri në një fraksion të sekondës pasi ato të ndodhin.

Ngadalësim i madh

Koha në Tokë po ngadalësohet. Për shkak të tërheqjes gravitacionale të Hënës, dita e Diellit zgjatet me rreth 1.4 milisekonda çdo shekull, ndërsa rrotullimi i Tokës ngadalësohet. Në rreth 140 milionë vjet, dita do të zgjasë 25 orë.