Friday, September 29, 2023
Rozë Magazina

A mund të jetë mungesa e vetë-dhembshurisë ajo që na bën të ndihemi keq?

70views

Sipas disa studimeve, njerëzit që kultivojnë vetë-dhembshuri priren të vuajnë më pak nga ankthi dhe depresioni, duke treguar në vend të kësaj optimizëm dhe motivim më të madh, por mbi të gjitha kënaqësi në jetë.

VETË-DHEMBSHURIA: ÇFARË ËSHTË DHE PSE ËSHTË E RËNDËSISHME

Të kujdesesh për veten është themelore, bota e psikologjisë shkel shumë në këtë aspekt, por nuk është vetëm kjo shkencë për ta shpjeguar atë. Për të qenë të aftë për t’u dashur, por mbi të gjitha për të dashur në një mënyrë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, është e nevojshme së pari të bëni një punë me veten. Ndër mjetet që na vijnë në ndihmë është vetë-dhembshuria.

Vetë-dhembshuria në psikologji duhet kuptuar si aftësia për të falur veten dhe për të qenë më shumë falës dhe më pak kritik ndaj vetes. Puna që duhet bërë është të bëhesh më empatik me veten, të mësosh artin e mirësisë, të falësh gabimet e tua dhe të jesh vërtet një admirues i arritjeve të tua. Është një aftësi inteligjence emocionale që na ushqen dhe është një mjet i shkëlqyer për të shkuar e për të parë veten duke mësuar të njohim veten.

SI TË IDENTIFIKOHESH?

Vetë-dhembshuria mund të identifikohet në tre elemente kryesore. E para është mirëdashja për veten. Ashtu si kur flasim për dhembshurinë për të tjerët, edhe ne duhet të praktikojmë vepra mirëdashjeje ndaj vetes, duke u trajtuar ashtu siç do të trajtonim një mik ose pjesëtar të familjes në të njëjtën situatë.

Hapi i dytë është ai i njerëzimit: të perceptosh qenien tonë njerëzore dhe prandaj është absolutisht e nevojshme. Askush nuk është i pathyeshëm edhe nëse duam të përpiqemi të luajmë rolin e superheroinëve. Elementi i tretë është ai i ndërgjegjësimit: kjo është pikërisht pika e kthesës që mund të ndihmojë në administrimin e momentit dhe të ndjejë me të vërtetë vetë-dhembshurinë.

SI TA PRAKTIKOSH?

Praktiko gjeste mirëdashjeje, zbute veten dhe kujdesu për veten. Fali gabimet dhe përpiqu të gjesh një zgjidhje të efektshme, por kurrë mos e dëno veten për atë që ndodhi.

Ndër metodat më të vlerësuara dhe më të rekomanduara për të aplikuar vetë-dhembshurinë është filozofia Mindfulness. Kjo filozofi po gëzon sukses të madh dhe vlerësohet si nga psikologët që e rekomandojnë, ashtu edhe nga njerëzit që dikur e provuan, nuk kthehen prapa.

PSE NA MUNGON DHEMBSHURIA PËR VETEN TONË

Arsyet për vetë-sabotim janë të shumta dhe shpesh lidhen me fëmijërinë ose të kaluarën tonë. Ajo që është e sigurt është se mungesa e dhembshurisë krijon një rreth vicioz nga i cili është e vështirë të dalësh. Së pari, zemërimi dhe vështirësitë çojnë në vetëmohim, duke treguar se si lidhet mungesa e besimit dhe e izolimit. Pastaj fillon një udhë papërgjegjshmërie, duke mohuar të metat e veta dhe duke fajësuar të tjerët për vuajtjet e veta. Pastaj ndiejmë përbuzje që na bën të pambrojtur dhe më në fund mungesë shprese dhe synimesh. Ky hap i fundit është ai që na shtyn të fikemi.

google.com, pub-2164753410198968, DIRECT, f08c47fec0942fa0