Friday, September 29, 2023
Lajme

Argumente: Familja Mazrekaj pasardhëse e Skënderbeut: Kush ishte Konstadin Kastrioti- Mazreku?

77views

Sot është përkujtuar 555 vjetori i vdekjes së heroit tonë kombëtar, Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

Figura e Skënderbeut ka një rëndësi mjaft të madhe për popullin shqiptar. Emri i tij ka bashkuar shqiptarët anë e kënd botës, duke qenë kështu simbol i dashurisë për kombin e atdheun. 

Kësaj radhe do të flasim për origjinën e familjes Kastrioti, përkatësisht për Konstadin Kastrioti Mazreku që sipas të dhënave historike, ishte stërgjyshi i Skënderbeut, i lindur në vitin 1380.  

Kjo e dhënë historike është mjaft e rëndësishme edhe për familjen e botuesit të gazetës kombëtare “Bota sot”, Xhevdet Mazrekaj.

Pra, jo rastësisht z. Mazrekaj në logon e gazetës e ka vendosur edhe figurën e heroit Gjergj Kastrioti Skënderbeu. Natyrisht edhe puna ndër vite e gazetës “Bota sot” ka pasur si udhërrëfyes dashurinë që Skënderbeu kishte ndaj atdheut dhe luftën që ai e bëri për atdhe. 

Andaj, nëpërmjet shkrimit të më poshtëm po ua paraqesim disa nga argumentet për fisin Mazreku që përkon me origjinën e heroit kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderberu:  

Kostandin Kastrioti Mazreku (vdiq rreth 1390) ishte një sundimtar rajonal shqiptar në pjesë të zonave më të gjera të Matit, Dibrës.dhe Hasit Ai është Kastrioti i parë që njihet me emrin e plotë dhe paraardhësi i të gjithë anëtarëve të familjes. Djali i tij ishte Pal Kastrioti (e dëshmuar edhe me emra të tjerë), gjyshi i heroit kombëtar shqiptar, Skënderbeut.
 Figura historike e Kostandin Kastrioti Mazrekut dëshmohet në Genealogia persarum principum familiarum të Giovanni Andrea Angelo Flavio Comneno. Linjat e lashta mitologjike të prodhuara nga Angelo në shkrimet e tij janë ndërtime fiktive, të cilat ai i shkroi në kontekstin e Urdhrit të Shenjtë Ushtarak Konstantinian të Shën Gjergjit, por biografitë mesjetare konsiderohen të besueshme pasi ato vërtetohen dhe riprodhohen në burime të tjera dhe janë krahasuar me materiali arkivor në kërkimet bashkëkohore. Angelo përmend Kastriotin si Constantinus Castriotus, cognomento Meserechus, Aemathiae & Castoriae Princeps (Constantinus Castriotus, me mbiemër Meserechus, Prince of Aemathia and Castoria. Angelo përdori nofkën Meserechus duke iu referuar Skënderbeut dhe kjo lidhje është riprodhuar në të njëjtin emër në ato të mëvonshme si Historia Byzantina (1680) e Du Cange. Termi princeps përdoret përgjithësisht në kontekstin e “sundimtarit”, jo si një titull specifik dhe thekson se ai ishte një sundimtar në një rajon që përfshinte pjesë të më gjerësisë. Zonat Mat (“Aemathia”) dhe “Kastoria” (interpretuar si vendndodhje midis Hasit dhe Dibrës), baza e pushtetit të familjes Kastrioti në kohën e Gjon dhe Gjergj Kastriotit (i njohur më mirë si Skënderbeu). Në lidhje me toponimin ” Kastoria”, Kastrioti, Kastrat në Has, Kastrat në Dibër apo mikrotoponimi “Kostur” pranë fshatit Mazrek të trevës së Hasit është sugjeruar si vendndodhja e mundshme. subjekt me interes në historiografi pasi lidh familjen Kastrioti me një fis (fis) Mazreku si një nga degët/vëllazëritë e saj. 

 

Këto lidhje nxjerrin në pah se Kastriotët përdornin Mazrekun si emër që nxirrte në pah përkatësinë e tyre fisnore (farefisni). Megjithatë, ato nuk tregojnë se emri është përdorur ndonjëherë si “mbiemër i dytë”. Emri Mazrek(u), që në shqip do të thotë mbarështues i kuajve, gjendet në të gjitha trevat shqiptare. Lidhjet e ndryshme gjeografike të Kastriotëve me një vendbanim të veçantë të Mazrekut janë të vështira për t’u vendosur me siguri pasi toponimi shfaqet në një përhapje të gjerë në shumë nënrajone të lidhura historikisht me familjen. Një vendbanim Mazrek(u) i lidhur me Kastriotët shfaqet pranë Drishtit mesjetar, ku edhe në shekullin e 17-të shfaqen dy figura të quajtura Kastrioti: një Pjetër Kastrioti dhe vajza e tij, Ana Katerina Kastrioti. Historiani Paolo Petta ka vënë në dukje se lidhjet me familjen historike Kastrioti ruhen në traditat gojore të fisit Mazreku në veri të Shqipërisë. 

google.com, pub-2164753410198968, DIRECT, f08c47fec0942fa0