Sunday, December 10, 2023
Lajme

Çështja e Kosovës mbetet pikë ngecëse në marrëdhëniet Serbi-Mali i Zi

15views

Marrëdhëniet midis Serbisë dhe Malit të Zi mund të përmirësohen, sipas një sondazhi të fundit, i cili gjithashtu zbuloi se të dy vendet nuk pajtohen gjerësisht për çështjen e pavarësisë së Kosovës, shkruan Euractiv.

Kështu thuhet në hulumtimin e kryer së fundmi nga Qendra për Edukim Qytetar në bashkëpunim me Akademinë Rajonale për Zhvillimin e Demokracisë, me mbështetjen e Ambasadës së Zvicrës në Beograd.

Serbët dhe malazezët thanë se marrëdhëniet mes dy vendeve duhet të jenë më të mira sesa janë. Kështu ka thënë Daliborka Uljareviq, drejtoreshë ekzekutive e Qendrës për Edukim Qytetar.

Për pavarësinë e Malit të Zi, të anketuarit nga të dy vendet thanë se ajo është përfundimtare dhe e padiskutueshme.

Balsha Bozhoviq, kryetar i Akademisë Rajonale për Zhvillimin e Demokracisë, thotë se është befasuar pozitivisht që narrativa paternaliste nga mediat e regjimit të Serbisë ndaj Malit të Zi nuk është pranuar plotësisht nga qytetarët e Serbisë.

Ndërkaq, pengesa më e madhe mes të anketuarve nga dy vendet ishte pavarësia e Kosovës, çështje që nuk lidhet vetëm me përkatësinë kombëtare apo politike të të anketuarve, tha Uljareviq.

Ndërsa serbët dhe njerëzit e lidhur me presidentin serb Aleksandar Vuçiq në Mal të Zi e shohin atë si një problem, kjo nuk është një pengesë për Malin e Zi, zbuloi gjithashtu sondazhi.

Kjo është një çështje e rëndësishme dhe qytetarët e Malit të Zi e dinë se Kosova është problemi më i madh për Serbinë, shtoi Bozhoviq.

“Por sondazhi tregoi gjithashtu se shumica e qytetarëve malazezë e njohin pavarësinë e Kosovës. Nga njëra anë, ata e dinë se kjo njohje është problem në marrëdhëniet me Serbinë, por edhe se ruajnë të drejtën e tyre sovrane që Mali i Zi të ketë marrëdhënie me Kosovën. Dhe Serbia duhet ta respektojë këtë”, beson ai.

Sipas një sondazhi pothuajse identik të opinionit publik, 18% e të anketuarve nga secili vend thanë se vendet e tyre përkatëse duhet të jenë në BE.

Marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Malit të Zi vlerësohen si “as të mira as të këqija” (rreth 30%), me Serbinë që tregon më shumë skepticizëm dhe armiqësi ndaj BE-së, dhe në veçanti ndaj NATO-s, sesa Mali i Zi.

Analisti politik Jaksha Shqekiq tha për Euractiv se qeveria e re në Mal të Zi do të përmirësonte marrëdhëniet mes dy vendeve, por jo aq sa do të donin nacionalistët serbë, sepse ata duan që Mali i Zi të largohet nga pakti i NATO-s, të njohë Kosovën dhe t’i bashkohet Serbisë.