Saturday, December 9, 2023
Rozë Magazina

Çfarë do të thotë në të vërtetë të jesh në një marrëdhënie me një person “të zënë”?

48views

Dashuria është një mister i vërtetë. Dikush mund të përpiqet të shpjegojë, racionalizojë, por çdo histori dashurie është një histori më vete, çelësi i të kuptuarit shpesh janë vetëm përbërësit e çiftit. Dhe kjo është e vërtetë edhe nëse lidhja është mes dy personave, njëri prej të cilëve tashmë është i fejuar, ndoshta edhe në një martesë. Të jesh i dashuri sigurisht nuk është një pozicion komod, por atëherë pse është kaq i përhapur fenomeni?

Ndonjëherë, lidhjet jashtëmartesore janë thjesht aventura seksuale, por në raste të tjera (dhe ka shumë), njëri ose të dy të dashuruarit mund të bien në dashuri. Dhe këtu gjërat ndërlikohen.

ÇFARË DO TË THOTË TË JESH “TJETRI”

Edhe nëse stereotipi pothuajse gjithmonë na bën të mendojmë për burra të mërzitur nga një marrëdhënie e gjatë, të cilët kërkojnë shpërqendrim nga dikush jashtë çiftit, rastet janë tepër të ndryshme: këto situata ndodhin në çifte të të gjitha llojeve, pavarësisht nëse janë të martuar apo jo, dhe çdo orientimi seksual.

Ndryshe është situata për ata që, edhe nëse luajnë rolin e tjetrit, bien marrëzisht në dashuri me një person të përkushtuar. Në këtë rast, siç është e qartë, të qenit i dashuruar mund të çojë në të qenit shumë të pakënaqur. Jemi mësuar të mendojmë se gjetja e vetes në një situatë të tillë denoncon pasigurinë dhe vetëvlerësimin e ulët: ky është ndoshta rasti ndonjëherë, por le të kujtojmë gjithashtu se realiteti është shpesh shumë më kompleks se çdo teori. Mund të ndodhë që edhe personi i përkushtuar të jetë thellësisht i dashuruar dhe i përfshirë, megjithatë mbyllja e një martese ose në çdo rast një marrëdhënie shumë e qëndrueshme ndoshta me fëmijë në mes, mund të kushtojë një përpjekje (madje edhe financiare) që jo të gjithë janë në gjendje të ndërmarrin për të. zhyteni menjëherë në një marrëdhënie të re.

SI TA KUPTOJMË NËSE IA VLEN TË JESH I DASHURUAR?

Të jesh i dashuruar me një person të zënë është e vështirë, e dhimbshme dhe, shpesh, definitivisht nuk rekomandohet.

Por në të vërtetë nuk bëhet fjalë për një lloj morali, por për  respekt për veten . Të respektosh veten do të thotë  të mos tradhtosh nevojat e tua , të çfarëdo lloji qofshin ato. Për shembull, nëse ju pëlqen të keni një aventurë seksuale, mund të jeni gjithashtu dashnor i një personi të përkushtuar pa pasoja serioze në ekuilibrin tuaj psikik dhe gjendjen tuaj emocionale.

Por nëse shikoni brenda vetes, nëse qëndroni në kontakt me emocionet tuaja dhe ndjeni dëshirën për dashuri ekskluzive ose një ndjenjë të rënies në dashuri, atëherë është e rëndësishme të mos e mashtroni veten dhe të pyesni veten se çfarë ia vlen të bëni.

RËNDËSIA E NJOHJES SË DËSHIRAVE TUAJA

Të jesh tjetri, të jesh i dashur mund të konsiderohet gjithashtu një zgjedhje lirie: në fund të fundit, nuk je i lidhur në asnjë mënyrë me personin tjetër dhe mund të flasësh për ndjenjat pa e vënë në dyshim veten.

Por, edhe në këtë rast, liria duhet të jetë reale dhe të perceptohet si një ndjenjë e lumtur. Të mos hysh në një marrëdhënie zyrtare, por të qëndrosh klandestin, mund të bëhet edhe një burg i vërtetë i përbërë nga pritje të pafundme, premtime të tradhtuara, palëvizshmëri. Nëse ndiheni të lumtur dhe vërtet të lirë, atëherë po ndiqni dëshirën tuaj të vërtetë.

Përndryshe, është e shëndetshme t’i bëni vetes disa pyetje të tjera: a nuk është vetëm partneri që ndihet vërtet i lirë?

SI I JEPNI FUND NJË MARRËDHËNIE KLANDESTINE?

Mund të ndodhë që ta keni kuptuar në mënyrë të përsosur se nuk dëshironi të jeni më në një lidhje me një person të përkushtuar. Megjithatë, dhënia e një pushimi duket e pamundur dhe kjo lidhje tashmë e qartë e pashëndetshme vazhdon me kalimin e kohës pa ndërprerje.

Për ata që nuk janë në gjendje të dalin nga një marrëdhënie klandestine sepse kanë rënë pa shpresë në dashuri me partnerin e tyre “jozyrtar”, mund të jetë e dobishme të nisin një kurs psikoterapie.

Në fakt, veçanërisht nëse ndiheni shpesh të pakënaqur dhe të dëshpëruar, ka rreziqe konkrete që një marrëdhënie e tillë të çojë në një gjendje më të rëndë depresioni, madje edhe në sulme paniku dhe lloje të tjera çrregullimesh psikologjike.

Figura e terapistit, në këtë kuptim, mund të jetë vendimtare. Specialisti do t’ju ndihmojë të përqendroheni te vetja dhe të përshtateni me nevojat tuaja.