Lajme

Dhurata e presidentit serb Vuçiq për NATO-n dhe Perëndimin

76views

Sanksionet dhe deklaratat e forta diplomatike nuk duhet të jenë më veprimet kryesore kur i përgjigjemi retorikës përshkallëzuese të Serbisë.

Ndërsa duket se Serbia ka filluar të de-përshkallëzojë tensionet në Ballkan, javët e fundit kanë qenë disa nga më intensivet në rajon për më shumë se një dekadë.

Serbia zhvendosi pajisje të rënda ushtarake në kufirin e saj jugor me Kosovën dhe presidenti Aleksandar Vuçiç vizitoi trupat e tij të vendosura përpara në të njëjtin kufi.

Për të qenë i qartë, Vuçiq shpesh përdor Kosovën për përfitime të përshtatshme politike, por kurrë nuk i ka përshkallëzuar tensionet në këtë nivel. Veprimet e tij kanë nxitur qindra (nëse jo më shumë) ekspertë, duke shpresuar t’i përgjigjen pyetjes: çfarë mund të bëhet për të de-përshkallëzuar situatën dhe për të parandaluar një tjetër gjakderdhje ballkanike?

Fatkeqësisht, shumica e përgjigjeve janë krijuar përmes një prizmi shqetësimi/mbrojtës. Nëse këta ekspertë mendojnë ta shqyrtojnë situatën përmes një prizmi oportunist, ata mund të zbulojnë se presidenti Vuçiç i ka dhënë Perëndimit një dhuratë të mrekullueshme që nuk duhet lënë pas dore.

Image

Ushtarët serbë qëndrojnë roje pranë flamurit të tyre kombëtar. Foto: AFP

Ballafaqimi me Serbinë

Gjëja e parë që mësohet më shumë për Serbinë dhe Vuçiqin është se ata kanë shumë më tepër gjasa të de-përshkallëzohen kur ballafaqohen me pushtetin, dhe ai pothuajse gjithmonë ushqehet me dobësi.

Ndërsa situata u përshkallëzua, NATO dhe Perëndimi po debatonin me ethe për rritjen e Forcave të NATO-s në Kosovë, duke përmirësuar me shpejtësi armët e tyre të rënda, duke përshpejtuar diplomimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës drejt një ushtrie të vërtetë, ose duke lobuar kombet e tjera për të njohur Kosovën.

Me sa duket, Beogradi (dhe me prokurë, Moska) tashmë i priste këto lëvizje dhe e shikonte Brukselin me kënaqësi teksa hanin kokoshka.

Ndërsa kontestuese, në vijim është një qasje e ndryshme për t’u marrë me Serbinë. Nëse NATO kërkon opsione që do të tërheqin vëmendjen e Vuçiqit, ata mund të dëshirojnë të ndërmarrin një përpjekje masive diplomatike në Bruksel, të fitojnë konsensus dhe t’i shpallin Beogradit sa vijon:

1. Jo më ABL

Vendet e NATO-s nuk do të përdorin më termin “ABL” (Vija Kufitare Administrative). Tani e tutje, ABL do të referohet si një “kufi”.

Që nga Rezoluta e OKB-së e vitit 1999, ndarja ndërmjet Serbisë dhe Kosovës është referuar si ABL, pjesërisht për të siguruar marrëveshjen e Beogradit në lidhje me përfundimin e luftës. Në të gjithë korrespondencën e NATO-s, si dhe në çdo angazhim me Serbinë, termi është gjuhë e detyrueshme.

ABL u krijua mbi dy dekada më parë si një mjet pazaresh për të siguruar paqen. Termi i shërbeu qëllimit të tij, por nuk është më i rëndësishëm.

Image

Njësitë speciale të policisë së Kosovës sigurojnë zonën afër pikës kufitare Jarinje më 20 shtator 2021. Foto: AFP

2. “I ashtuquajtur” jo më

Vendet e NATO-s nuk do t’u përgjigjen më ose nuk do t’u drejtohen gazetarëve, qeverive ose subjekteve që i referohen Kosovës si një “i ashtuquajtur rajon”.

Ashtu si ABL, kjo është mënyra se si Serbia, Rusia dhe të tjerët e kanë cilësuar Kosovën jo vetëm në angazhimin diplomatik, por në deklaratat e shtypit apo publikut.

Ajo ka zgjatur për dy dekada që nga Lufta e Kosovës e vitit 1999. Fraza është një marifet diplomatik i dytë që e ka konsumuar prej kohësh mirëpritjen e saj.

3. Jo më institucione të Kosovës

Vendet e NATO-s nuk do të përdorin më termin “Institucionet në Kosovë” (IiK) kur iu referohen strukturave qeveritare të Kosovës.

IiK ka qenë një term i vetë-imponuar prej kohësh i përdorur brenda NATO-s për të qetësuar Serbinë. Ajo ka bërë rrjedhën e saj.

4. Kundër-kërcënimi

Së fundi, NATO-ja e përcjell qartë se nëse Serbia dëshiron të trondisë si një ishull në një det të NATO-s, kështu qoftë.

Megjithatë, Perëndimi nuk do të qetësojë më sjelljen e tij fëminore. Përshkallëzimi i mëtejshëm i Serbisë do të çojë vetëm në përshpejtimin e anëtarësimit të Kosovës në NATO së bashku me Finlandën dhe Suedinë.

Fitimi i konsensusit

Kuptohet se për diplomatët profesionistë të njohur me tensionet Serbi-Kosovë, arritja e konsensusit për këto katër deklarata është “e pamundur”.

Brenda NATO-s, katër vende – Greqia, Sllovakia, Spanja dhe Rumania – ende nuk e kanë njohur Kosovën. Arsyeja janë çështjet e brendshme dhe në asnjë mënyrë nuk bazohet në ndonjë frikë apo afinitet ndaj Serbisë dhe aleatëve të saj.

Do të kërkohet një sasi e konsiderueshme bindëse diplomatike për të fituar mbështetjen e kombeve jonjohëse dhe një gatishmëri për të shpenzuar një pjesë të kapitalit politik nga zyrtarët e tyre të zgjedhur.

Fatkeqësisht, veprimet më të fundit të Vuçiqit mund të kenë ofruar argumente të reja për të ndihmuar në bindjen e atyre kombeve.

Mundësi

Përshkallëzimi i fundit i konfliktit i Vuçiqit ka gjeneruar disa diskutime kthjelluese në sallat e selisë së NATO-s dhe në kryeqytete. Ndërsa asnjë anëtar i NATO-s (përfshirë katër mosnjohësit) nuk dëshiron konflikt shtesë në Euroazi, veçanërisht i krahasuar me luftën në Ukrainë, kjo është pikërisht ajo që kërcënoi Vuçiç.

Ky fakt duhet të shërbejë si bazë debati në përpjekjet për të lëvizur katër kombet jo-njohëse. Së bashku me shumë karota dhe shkopinj të tjerë diplomatikë, ekziston mundësia që këta të katër mund të bashkohen me konsensusin për këto deklarata, një hap shumë më i lehtë sesa shpallja në nivel kombëtar për një njohje të plotë të Kosovës.

Ndërsa gjasat për fitore janë ndoshta të pakta, dhuna e stërngarkuar e fundit e Vuçiqit ka paraqitur një mundësi. Diskursi diplomatik që i përgjigjet fuqishëm Serbisë ndërsa avancon Kosovën është i denjë për përpjekje, veçanërisht me sfidat ekzistuese të sigurisë rajonale në Ukrainë.

Edhe nëse përpjekjet diplomatike dështojnë, Beogradit do t’i dërgohet një mesazh; atë që edhe Vuçiq mund ta kuptojë.

Për shumicën e vendeve të NATO-s, sanksionet dhe deklaratat e forta diplomatike nuk do të jenë më veprimet kryesore kur t’i përgjigjen retorikës përshkallëzuese të Serbisë.

Përpjekjet për të çuar më tej legjitimitetin e Kosovës do të jenë përgjigja, dhe kjo është diçka që do ta godasë Vuçiqin personalisht, profesionalisht dhe politikisht.

*Autori koloneli (në pension) Jeffrey H. Fischer (@JeffFisch), Forca Ajrore e SHBA, është një aviator ushtarak 30-vjeçar me shtatë turne luftarake në Irak, Afganistan dhe Ballkan. Ai fluturoi me EC-130H Compass Call të Forcave Ajrore dhe EA-6B Prowler të Marinës së SHBA.

Gjithashtu, Jeff shërbeu si zyrtar i mbrojtjes në ambasadat e SHBA-së në Austri dhe Kosovë.

Përktheu: Bota sot