Wednesday, September 27, 2023
Shëndetsia

Këndimi mund t’i ndihmojë pacientët me goditje në tru të rifitojnë aftësitë gjuhësore

206views

Këndimi mund të ndihmojë pacientët me goditje në tru të rifitojnë aftësitë e komunikimit, sipas një studimi të ri.

Rreth 40 për qind e të mbijetuarve nga goditjet në tru kanë afazi, një vështirësi për të përdorur ose kuptuar gjuhën e folur ose të shkruar. Ky dëmtim është i vazhdueshëm për rreth gjysmën e atyre pacientëve një vit pas goditjes në tru, duke ndikuar potencialisht në cilësinë e jetës ose duke çuar në izolim social.

Studiuesit në Finlandë studiuan një program rehabilitimi grupor të bazuar në këngë.

“Studimi ynë përdori një shumëllojshmëri të gjerë elementesh të këndimit, të tilla si këndimi koral, terapia me intonacion melodik dhe trajnimi i këndimit me tabletë”, tha autorja e studimit Anni Pitkäniemi, një studiuese doktorature në Universitetin e Helsinkit. Ajo foli në një njoftim për lajmet e universitetit.

Terapia e intonacionit melodik përfshin përdorimin e melodisë dhe ritmit për të përparuar gradualisht nga të kënduarit drejt të folurit. Është përdorur deri diku në rehabilitimin e afazisë.

Megjithëse kërkimet e mëparshme kishin përcaktuar se ishte e mundur të ruhej aftësia e të kënduarit edhe në afazinë e rëndë, përdorimi i të kënduarit – veçanërisht këndimi koral – nuk ishte studiuar gjerësisht në rehabilitimin e afazisë.

Seancat e rehabilitimit u drejtuan nga një terapist muzikor i trajnuar dhe një dirigjent i trajnuar kori.

Ndërsa terapia e këndimit zakonisht është bërë individualisht, këta studiues sugjeruan që trajnimi grupor i bazuar në të kënduar duhet të përdoret si pjesë e rehabilitimit të afazisë.

“Përveç trajnimit në prodhimin e të folurit, rehabilitimi i bazuar në grup ofron një mundësi të shkëlqyer për mbështetjen e kolegëve si për pacientët ashtu edhe për familjet e tyre”, tha autori Sini-Tuuli Siponkoski, një studiues postdoktoral në universitet.

Gjetjet u botuan së fundmi në revistën “Brain Communications”.

google.com, pub-2164753410198968, DIRECT, f08c47fec0942fa0