Friday, March 31, 2023
Rozë Magazina

Pse njerëzit tradhtojnë partnerët e tyre (dhe si ta shmangin atë)?

22views

Sipas një studimi të ri, “të vendosësh veten në vendin e partnerit” rrit dëshirën për të dhe përmirëson përkushtimin ndaj marrëdhënies tuaj, ndërsa zvogëlon interesin për njerëzit e tjerë. Dikush futet në marrëdhënie monogame me qëllimin për të ruajtur ekskluzivitetin seksual, por shumë herë më vonë i dorëzohet tradhtisë. Pse tradhtohet?

Studimet psikologjike deri më tani janë fokusuar në karakteristikat inpiduale dhe relacionale që i bëjnë marrëdhëniet më të prekshme ndaj tradhtisë, duke i kushtuar më pak vëmendje strategjive që zvogëlojnë mundësinë e ndarjes për shkak të tradhtisë. Tani një studim i ri, i kryer nga një ekip psikologësh nga Universiteti Reichman në Izrael dhe Universiteti i Rochester në veri të Nju Jorkut, ka identifikuar një strategji që mund të zvogëlojë tundimin për të tradhtuar partnerin tuaj. Sipas studiuesve, “vendosja e vetes” në këpucët e partnerit (duke përshtatur këndvështrimin e tij) rrit dëshirën për të dhe përkushtimin ndaj marrëdhënies, ndërsa në të njëjtën kohë zvogëlon interesin seksual dhe romantik për njerëzit e tjerë. Rezultatet e studimit u publikuan në Journal of Sex Research.

Pse tradhtoni?

Njerëzit mund të jenë të pabesë për një sërë arsyesh. Tradhtohet në kërkim të së resë, sepse marrëdhënia e vjetër nuk kënaq më, për të përjetuar edhe një herë emocionin e joshjes. “Megjithatë, edhe nëse njerëzit mund të jenë të kënaqur me marrëdhëniet e tyre, rreziku që ata të tradhtojnë partnerët e tyre është ende atje,” tha autori kryesor Gurit Birnbaum, profesor i psikologjisë në Universitetin Reichman.

“Për më tepër, burrat kanë më shumë gjasa të tradhtojnë sepse mendojnë se nevojat e tyre seksuale nuk po plotësohen,” tha Harry Reis, një profesor psikologjie në Universitetin e Rochester dhe bashkautor i studimit. Ka të ngjarë të tradhtojnë sepse ndjejnë që nevojat e tyre emocionale nuk po plotësohen”.

Studimi

Për të gjetur një strategji që do të reduktonte gjasat për të tradhtuar partnerin tuaj, studiuesit kryen tre prova të rastësishme me 408 persona (213 gra izraelite dhe 195 burra izraelitë) të moshës 20 deri në 47 vjeç në një marrëdhënie monogame, seksi i përzier (heteroseksual) të paktën prej katër muajsh. Pjesëmarrësit u pyetën nëse do të adoptonin apo jo këndvështrimin e partnerit të tyre dhe të vlerësonin, takonin ose mendonin për njerëz tërheqës, ndërkohë që psikologët regjistronin shprehjet e tyre të interesit për këta njerëz (të huaj), si dhe përkushtimin dhe dëshirën e tyre për partnerët e tyre.

 

Empatia zvogëlon mundësinë e tradhtisë

Studiuesit zbuluan se adoptimi i perspektivës së partnerit rriti përkushtimin dhe dëshirën për ta, ndërkohë që uli njëkohësisht interesin seksual dhe romantik për partnerët e mundshëm alternativë. Gjetjet sugjerojnë se marrja e perspektivës për partnerin i dekurajon njerëzit që të përfshihen në sjellje që mund t’i lëndojnë ata dhe të dëmtojnë marrëdhënien e tyre. “Marrja e perspektivës – tha Reis – nuk parandalon tradhtinë, por zvogëlon dëshirën për ta bërë këtë. Jo vetëm kaq, ajo gjithashtu nxit ndjeshmërinë, mirëkuptimin, afërsinë dhe kujdesin”. “Të tradhtosh – vijon psikologia – do të thotë t’i japësh përparësi qëllimeve mbi të mirën e partnerit dhe të marrëdhënies, prandaj të shohësh gjërat nga këndvështrimi i tjetrit ofron një pamje më të ekuilibruar të këtyre situatave”.

Si t’i rezistoni një partneri tërheqës?

Gjetjet e këtij studimi mund t’i ndihmojnë njerëzit të kuptojnë se si t’i rezistojnë tundimit afatshkurtër. “Konsiderimi aktiv se si partnerët romantikë mund të preken nga këto situata shërben si një strategji që inkurajon njerëzit të kontrollojnë përgjigjet e tyre ndaj partnerëve alternativë tërheqës dhe të devijojnë nga atraktiviteti i tyre,” shpjeguan studiuesit.

Strategjia funksionon edhe nëse vetëm njëri nga dy partnerët përshtatet

Ekipi nuk testoi nëse përfitimet e kësaj strategjie shtrihen edhe tek partnerët e pjesëmarrësve që nuk morën pjesë në eksperiment. Megjithatë, sipas Birnbaum, të dy partnerët mund të ndihen më të kënaqur në marrëdhënie dhe për këtë arsye të kenë më pak gjasa të tradhtojnë, edhe nëse vetëm njëri partner ka miratuar strategjinë e testuar në këto eksperimente. Përveç zvogëlimit të gjasave për tradhti, marrja e perspektivës së të njëjtit partner i motivon njerëzit të kenë dhembshuri për emocionet e partnerit të tyre dhe të kërkojnë të forcojnë lidhjen me partnerin, duke forcuar kështu marrëdhënien ekzistuese.”

“Njerëzit – përfundoi Reis – ndihen më mirë të kuptuar, dhe kjo e bën më të lehtë zgjidhjen e mosmarrëveshjeve, për të qenë të dobishëm në një mënyrë të përshtatshme, por pa vëmendje, dhe për të ndarë gëzimet dhe arritjet. Është një strategji që mund t’i ndihmojë njerëzit të shohin më tepër “ne” sesa “ti dhe unë” në një marrëdhënie.”