Friday, September 29, 2023
Rozë Magazina

Si jeni emocionalisht inteligjent?

38views

Çfarë i bën disa njerëz më të suksesshëm në punë dhe në jetë sesa të tjerët?

IQ dhe puna etike janë të rëndësishme, por nuk tregojnë gjithë historinë. Inteligjenca jonë emocionale – mënyra se si menaxhojmë emocionet, si ato tona ashtu dhe ato të të tjerëve – mund të luajë një rol kritik në përcaktimin e lumturisë dhe suksesit tonë.

Mënyra se si ne ndërveprojmë me dhe rregullojmë emocionet tona ka pasoja në pothuajse çdo aspekt të jetës sonë.

Ajo që keni inteligjencën emocionale duket sikur jeni të sigurt, të mirë për të punuar drejt qëllimeve tuaja, të adaptueshme dhe fleksibil.

” Daniel Goleman, psikolog dhe autor i Focus ka thënë se “Jeta shkon shumë më e lehtë nëse ke inteligjencë të mirë emocionale”.

Pesë komponentët e inteligjencës emocionale, siç përcaktohet nga Goleman, janë vetëdijesimi, vetë-rregullimi, motivimi, aftësitë sociale dhe ndjeshmëria. Ne mund të jemi të fortë në disa nga këto fusha dhe të mangët në të tjerat, por ne të gjithë kemi fuqinë për të përmirësuar cilëndo prej tyre.

Nëse jeni kurioz të dini se sa jeni emocionalisht inteligjent, lexoni mbi shenjat që ju tregojnë së në cilin nivel jeni.

Ju jeni kurioz për njerëzit që nuk njihni.

A e doni takimin e njerëzve të rinj dhe natyrisht doni të bëni shumë pyetje pasi të keni njohur dikë? Nëse po, ju keni njëfarë ndjeshmërie, një nga komponentët kryesorë të inteligjencës emocionale. Njerëzit shumë të mirëkuptimit, ata të cilët janë jashtëzakonisht të përshtatur me nevojat dhe ndjenjat e të tjerëve, dhe  që veprojë në një mënyrë që është e ndjeshme për këto nevoja – kanë një gjë të rëndësishme të përbashkët: Ata janë shumë kurioz dhe  vërtetë të interesuar për të mësuar më shumë për të tjerët. Të jesh kureshtar për të tjerët është gjithashtu një mënyrë për të kultivuar ndjeshmëri.

Ju jeni një udhëheqës i madh.

Udhëheqësit e jashtëzakonshëm shpesh kanë një gjë të përbashkët, sipas Goleman. Përveç kërkesave tradicionale për sukses – talentin, për shembull një etikë dhe ambicie të fortë pune – ata posedojnë shkallë të lartë të inteligjencës emocionale. Sa më i lartë të jetë ranguesi i një personi që konsiderohet të jetë një interpretues, aq më shumë aftësi të inteligjencës emocionale treguan arsyen për efektivitetin e tij apo të saj.

Ju e dini fuqitë dhe dobësitë tuaja.

Një pjesë e madhe e të pasurit vetëdijes është të jesh i sinqertë me veten se kush je – duke e ditur se ku shkëlqen, dhe ku luftoni dhe pranoni këto gjëra për veten tuaj. Një person inteligjent emocional mëson të identifikojë fushat e tyre të forcës dhe dobësisë, dhe të analizojë se si të punojë më efektivisht brenda kësaj kornize. Kjo vetëdije ushqen vetëbesimin e fortë që është një faktor kryesor i inteligjencës emocionale, sipas Goleman.

“Nëse e dini se  ne çfarë jeni me të vërtetë efektiv, atëherë mund të veproni  kjo me besim”, thotë ai.

Ti e di se si t’i kushtosh vëmendje.

A merrni kurioz për çdo cicërimë, tekste dhe mbishkrime në rrugë? Nëse po, kjo mund të të mbajë nga funksionimi në nivelin tuaj më emocionalisht inteligjent. Pa qenë i pranishëm me vetveten dhe të tjerët, është e vështirë të zhvillohet vetëdije dhe marrëdhënie të forta.

Kur je i mërzitur, e dini saktësisht pse.

Ne të gjithë përjetojmë një numër të luhatjeve emocionale gjatë gjithë ditës dhe shpesh ne as që kuptojmë se çfarë po shkakton një valë zemërimi apo trishtimi. Por një aspekt i rëndësishëm i ndërgjegjësimit të vetëdijes është aftësia për të dalluar se nga vijnë emocionet tuaja dhe për të kuptuar pse ndjeheni të mërzitur.

Vetë-ndërgjegjësimi ka të bëjë edhe me njohjen e emocioneve kur lindin, në vend që t’i identifikojnë gabimet ose t’i injorojnë ato.

Ju mund të merrni së bashku me shumicën e njerëzve.

“Duke pasur marrëdhënie përmbushëse, efektive – kjo është një shenjë e inteligjencës emocionale,” thotë Goleman.

Ju kujdeseni thellë për të qenë një person i mirë moralisht

Një aspekt i inteligjencës emocionale është identiteti ynë moral, i cili ka të bëjë me masën në të cilën ne duam të shohim veten si njeri etik dhe i kujdesshëm. Nëse je dikush që kujdeset për ndërtimin e kësaj pjese të vetes (pavarësisht se si keni vepruar në situatat morale të kaluara), mund të keni një IQ të lartë.

Ndani kohë për të ndihmuar të tjerët.

Nëse ju bëni një zakon  për t’i kushtuar vëmendje të tjerëve, qoftë duke shkuar pak nga rruga për të përshëndetur dikë ose duke ndihmuar një grua më të vjetër në metro, ju po shfaqni inteligjencën emocionale. Shumë prej nesh, një pjesë e mirë e kohës, jemi plotësisht të përqendruar te vetja. Dhe shpesh ndodhë sepse ne jemi kaq të zënë për të vrapuar pas punëve tona,saqë thjeshtë harrojmë gjithçka. Duke qenë më i ndërgjegjshëm, për dallim nga absorbimi në botën tënde të vogël, mbillni farat e dhembshurisë – një komponent i rëndësishëm i IQ.

Ju jeni të mirë në leximin e shprehjeve të fytyrës së njerëzve.

Të jesh në gjendje të kuptosh se si ndjehen të tjerët është një pjesë e rëndësishme e të pasurit një IQ të mirë.

Keni dështuar? Mos e ktheni kokën mbrapa

Mënyra si i trajtoni gabimet dhe pengesat thotë shumë për atë se kush jeni. Inpidët e Lartë të IQ-së e dinë se nëse ka një gjë që na duhet të gjithë në jetë, është që të vazhdojmë. Kur një person inteligjent emocionalisht përjeton dështim ose pengesë, ai ose ajo mund të kërcej shpejt. Kjo është pjesërisht për shkak të aftësisë për të përjetuar në mënyrë të ndërgjegjshme emocionet negative pa i lënë ata të dalin jashtë kontrollit, gjë që siguron një shkallë më të lartë elasticiteti.

11. Ju keni qenë gjithmonë i vetë-motivuar.

A ishit gjithmonë ambicioz dhe i zellshëm si fëmijë, edhe kur nuk u shpërblehesh për të? Nëse jeni një vetë-iniciator i motivuar – dhe ju përqendroni vëmendjen tuaj dhe energjinë drejt ndjekjes së qëllimeve tuaja – keni gjasa të keni një IQ të lartë.

12. Ti e di kur i thua vetës “JO”.

Vetë-rregullimi, një nga pesë komponentët e inteligjencës emocionale, do të thotë të jesh në gjendje të disiplinosh veten dhe të shmangësh zakone jo të shëndetshme. Njerëzit emocionalisht inteligjentë përgjithësisht janë të gatshëm  për të luftuar stresin, një zakon i keq zakon për shumë prej nesh dhe për të kontrolluar impulset e tyre.

google.com, pub-2164753410198968, DIRECT, f08c47fec0942fa0