Monday, December 11, 2023
Rozë Magazina

Si të menaxhoni emocionet tuaja në marrëdhëniet ndërpersonale?

60views

Lumturia, frika, trishtimi, zemërimi, neveria, zhgënjimi: këto janë vetëm disa nga emocionet që secili prej nesh përjeton zakonisht gjatë ekzistencës. Universi emocional është i larmishëm dhe shpesh i vështirë për t’u kuptuar. Në fakt, ne nuk jemi gjithmonë në gjendje të kuptojmë dhe t’u përshkruajmë të tjerëve se si ndihemi dhe, në të njëjtën mënyrë, ndonjëherë është e vështirë për ne të kuptojmë se çfarë emocionesh po përjetojnë njerëzit përreth nesh dhe për të cilët ndjejmë dashuri.

Emocionet: si të merreni me to

Fjala emocion vjen nga folja franceze ‘émouvoir’, për të vënë në lëvizje. Emocionet, në fakt, janë përshtypje të gjalla, shqetësime, reagime komplekse efektive, ndjesi të forta të mbushura me habi. Emocionet shpesh shoqërohen edhe me reagime të një lloji fizik. Për shembull, ndryshimi në shprehjen e një personi kur përballet me një situatë që krijon habi, zbehja e fytyrës kur ndjen frikë ose hutim, skuqja kur ndihet i tërhequr nga një person tjetër, etj. Ballafaqimi me morinë e emocioneve njerëzore shpesh është një sipërmarrje e vështirë dhe shumë njerëz e lënë veten të pushtohen nga ndjesitë, duke mos qenë më në gjendje t’i menaxhojnë ato.

Emocionet dhe marrëdhëniet ndërpersonale

Jeni në çift por keni probleme me partnerin? Nuk ju dëgjon apo i është zbehur pasioni në sferën seksuale? Apo jeni beqar dhe nuk dini si të silleni në takimin e parë?

Ambicia e secilit prej nesh është të jetojmë jetën më të lumtur dhe më të qetë të mundshme. Megjithatë, nuk është gjithmonë e thjeshtë: problemet e jetës së përditshme shpesh na pushtojnë, trajtimi edhe i çështjeve më të lehta ndonjëherë duket si një ndërmarrje titanike dhe kompromisi duket si një zgjidhje e paarritshme.