Friday, September 29, 2023
Rozë Magazina

Si të ndihmoni dikë të heqë dorë nga veset e tij

43views

Kur dëshironi që një person tjetër të ndryshojë zakonet e tij, ju duhet të jeni në gjendje të komunikoni me këmbëngulje dhe të tregoni respekt dhe mirëkuptim.

Dashuri apo kontroll?

Para së gjithash, duhet të pyesni veten se nga vjen dëshira juaj që personi tjetër të ndryshojë zakonet e tij. A buron vërtet nga shqetësimi për mirëqenien e tyre, apo është një nevojë për kontroll nga ana juaj? Sepse shumë herë, pa e kuptuar, ju ruani pritshmëritë se si duhet të jenë të tjerët dhe frustoheni kur ata nuk respektojnë.

Megjithatë, të gjithë kanë vullnetin e lirë për të vendosur se si duan të jenë dhe çfarë duan të bëjnë me jetën e tyre. Në të vërtetë, nuk ka asnjë përfitim në përpjekjen për të ndryshuar dikë. Përkundrazi, duhet t’i pranoni dhe t’i vlerësoni për atë që janë. Në fakt, pyesni veten nëse ajo që dëshironi të ndryshoni po i dëmton vërtet ata apo jo.

Momenti i duhur

Është me të vërtetë e rëndësishme të dini se si të zgjidhni momentin e duhur për t’u shprehur atyre shqetësimet ose mendimin tuaj. Në fakt, mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme të prisni që ata t’ju afrohen. Nëse, për shembull, ata janë një person mjaft agresiv ose nervoz, në një moment ata ndoshta do të kenë një debat me dikë dhe do të ndihen keq për këtë. Ka shumë të ngjarë që ata të kërkojnë këshillën tuaj ose të paktën t’ju tregojnë se çfarë ka ndodhur.

Ky është momenti ideal për të shprehur këndvështrimin tuaj, pasi ata kanë ardhur tek ju dhe, për rrjedhojë, do të jenë më të hapur ndaj asaj që keni për të thënë. Sidoqoftë, nëse kjo nuk ndodh, do të duhet të zgjidhni një moment të përshtatshëm.

Vetëbesimi

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të dini se si të trajtoni komunikimin e sigurt kur dëshironi të merreni me çështje të ndjeshme. Impulsi juaj i parë mund të jetë t’i gjykoni ose t’i qortoni ata për zakonet e tyre të këqija , dietën e dobët, stërvitjen e vogël që bëjnë ose mungesën e ndjeshmërisë së tyre. Megjithatë, kjo strategji nuk do t’ju ndihmojë t’i bëni ata të bien dakord për asgjë.

Gjithashtu, përpiquni të përqendroheni në atë që ndjeni dhe jo në atë që ata po bëjnë gabim . Për shembull, ju mund t’u thoni atyre “Jam i shqetësuar dhe i trishtuar për sa pak kohë kemi kaluar së bashku kohët e fundit” në vend që “Ju kaloni gjithë ditën duke punuar dhe nuk më kushtoni vëmendje”.

Propozojuni atyre alternativa për të ndryshuar zakonet e tyre

Shumë herë, opsioni më i mirë për të bërë dikë të ndryshojë zakonet e tij është të përfshiheni personalisht dhe të propozoni alternativa . Për shembull, nëse dëshironi që djali juaj t’i kushtoj më shumë kohë mësimeve të tij, sugjeroni që t’i bëni detyrat e shtëpisë së bashku çdo pasdite. Ose, nëse dëshironi që një mik të ushtrojë më shumë sepse do të ishte mirë për shëndetin e tij, ftojeni të regjistrohet për një aktivitet me ju.

google.com, pub-2164753410198968, DIRECT, f08c47fec0942fa0