Thursday, September 28, 2023
Rozë Magazina

Studim/ Menaxhimi i emocioneve negative mund të jetë çelësi për ngadalësimin e plakjes patologjike

44views

Sipas një studimi, shkencëtarët kanë zbuluar detaje në lidhje midis ndikimit të emocioneve negative në trurin e të moshuarve dhe plakjes patologjike, të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin ose vonimin e neurodegjenerimit.

Neuroshkencëtarët në Universitetin e Gjenevës (UNIGE), Zvicër, vëzhguan aktivizimin e trurit të të rinjve dhe të moshuarve kur përballeshin me vuajtjet psikologjike të të tjerëve.

Sipas studimit, lidhjet neuronale të të rriturve të moshuar tregojnë inerci të konsiderueshme emocionale: emocionet negative i modifikojnë ato në mënyrë të tepruar dhe për një periudhë të gjatë kohore, veçanërisht në korteksin cingulat posterior dhe amigdalën, dy rajone të trurit të përfshirë fuqishëm në menaxhimin e emocioneve dhe kujtesa autobiografike.

Për 20 vitet e fundit, neuroshkencëtarët kanë parë se si truri reagon ndaj emocioneve.

 “Ne kemi filluar të kuptojmë se çfarë ndodh në momentin e perceptimit të një stimuli emocional,” shpjegon Dr Olga Klimecki, autorja e fundit e këtij studimi.

“Megjithatë, ajo që ndodh më pas mbetet një mister. Si kalon truri nga një emocion në tjetrin? Si kthehet në gjendjen fillestare? A ndryshon ndryshueshmëria emocionale me moshën? Cilat janë pasojat për trurin e keqmenaxhimit të emocioneve?”, tha Klimecki.

Sipas studimit, shkencëtarët u treguan vullnetarëve klipe të shkurtra televizive që shfaqnin njerëzit në një gjendje vuajtjeje emocionale – gjatë një fatkeqësie natyrore ose situatë shqetësimi për shembull – si dhe video me përmbajtje emocionale neutrale, në mënyrë që të vëzhgonin aktivitetin e tyre të trurit duke përdorur MRI funksionale.

Së pari, ekipi krahasoi një grup prej 27 personash mbi 65 vjeç me një grup prej 29 personash të moshës rreth 25 vjeç. I njëjti eksperiment u përsërit më pas me 127 të rritur të moshuar.

“Njerëzit e moshuar në përgjithësi tregojnë një model të ndryshëm të aktivitetit të trurit dhe lidhjes nga të rinjtë,” tha Sebastian Baez Lugo, një studiues në laboratorin e Patrik Vuilleumier

“Kjo është veçanërisht e dukshme në nivelin e aktivizimit të rrjetit të modalitetit të paracaktuar, një rrjet truri që aktivizohet shumë në gjendje pushimi. Aktiviteti i tij shpesh ndërpritet nga depresioni ose ankthi, duke sugjeruar që ai është i përfshirë në rregullimin e emocioneve.”

Megjithatë, të moshuarit priren t’i rregullojnë emocionet e tyre më mirë se të rinjtë dhe përqendrohen më lehtë në detaje pozitive, madje edhe gjatë një ngjarjeje negative, thuhet në studim.

google.com, pub-2164753410198968, DIRECT, f08c47fec0942fa0