Saturday, December 9, 2023
Aktuale

Zyrtaret e BE-a: Pritet një takim urgjent Kurti-Vuçiq

142views

Bashkimi Evropian konsideron se marrëveshja e nënshkruar për Asociacionin e Komunave Serbe (AKS) është një detyrim ndërkombëtar, nuk mund të ketë negociata të reja për të, dhe tani zbatimi i saj është vetëm një “çështje procedurale” kryesisht për Prishtinën, thane zyrtarët e BE-së në Bruksel për agjencinë e lajmeve ‘Beta’.

Në pyetjen se si “duhet të inicohet dhe të zhvillohet procedura”, zyrtarët e BE-së janë përgjigjur se “tani i takon shqiptarëve të Kosovës, autoriteteve në Prishtinë ta paraqesin pa vonesë”.

Në të njëjtën kohë, siç theksuan ata , pritet që urgjentisht të mbahet një takim në nivelin më të lartë Beograd-Prishtinë, Vuçiq-Kurti, me ndërmjetësimin e BE-së dhe mbështetjen e SHBA-së, i cili gjithashtu duhet të përfshijnë negociatat për një “plan evropian, gjermano-francez” për të zgjidhur marrëdhëniet midis dy palëve.

“Progresi nevojitet urgjentisht dhe BE-ja dhe SHBA-ja do të bëjnë gjithçka për të ndihmuar pa imponuar një zgjidhje”, kanë nënvizuar këto burime.

Zyrtarët e përfshirë në funksionimin e Shërbimit Evropian të Veprimit Ndërkombëtar (EEAS) iu përgjigjën pyetjes së Betës se si i sheh BE-ja deklaratat e presidentit serb Aleksandar Vuçiq se ai i tha zyrtarit të lartë amerikan Derek Scholl se nuk e kupton se si Prishtina synon të zbatojë marrëveshjen për AKS-n, nëse pretendon se ajo duhet të jetë në përputhje me mendimin e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës.

Në vërejtjen se autoritetet serbe dhe serbët në Kosovë besojnë se interpretimi i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës se AKS nuk është në përputhje me kushtetutën, përbën reduktim të AKS-së në ndonjë organizatë joqeveritare, dhe Vuçiq thekson se kjo “I bën bisedimet e pakuptimta për zbatimin e marrëveshjes tashmë të përfunduar”, zyrtarët në Bruksel u përgjigjën se marrëveshja për AKS-n është plotësisht e qartë dhe se është e mundur të zbatohet.

Burime diplomatike evropiane i thanë Beta-s se është e vërtetë që Marrëveshja për AKS përmend në mënyrë të paqartë se Gjykata Kushtetuese e Kosovës mund të kryejë një “auditim”, por se kjo nuk i vë domosdoshmërisht në pikëpyetje të gjitha dispozitat e qarta të asaj marrëveshjeje ndërkombëtare. miratuar nga Kuvendi i Kosovës dhe që tashmë është akt juridik ndërkombëtar.

Këshilltari në Departamentin Amerikan të Shtetit, Derek Schole dhe shefi i Zyrës së BE-së në Prishtinë, Tomas Sunjog, e kanë bërë të qartë se për formimin e AKS-së duhet të merret parasysh edhe mendimi i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës.

Të pyetur për të thënë se çfarë do të thotë deklarata e Miroslav Lajçakut, i dërguari special i BE-së për dialogun Beograd-Prishtinë, se ai dhe partnerët amerikanë specifikuan “rendin e hapave në dialog”, zyrtarët e BE-së shpjeguan se kjo do të thotë se partnerët e dinin çfarë hapash prisnin BE-ja dhe SHBA-ja në dialog.